Vi har säkert ett pågående projekt nära dig.
bokning@lisana.se •08 4600 77 81
Översikt

Renovering

Klicka nedan för att läsa om de tjänster vi är experter och specialiserade på:

Tak. Om att renovera och byta tak.

RENOVERA TAKET I STOCKHOLM. Tak får stå ut med en hel del, så det är inte mer än rätt att de får lite omsorg. Vårt nordiska klimat är inte bara en utmaning för oss människor som bor här, utan även för taken på våra byggnader. Det är kallt och blött under en stor del av året, varvat med stekande sol och rivande blåst. Om ni behöver hjälp med en takrenovering i Storstockholmsområdet hjälper vi på Lisana gärna till. Vi har behöriga hantverkare som både kan renovera och byta tak. Det gäller att se över sitt tak då och då och att åtgärda de problem som uppstår så att det inte leder till omfattande skador. Då kan det både ta mycket tid att åtgärda och kosta mycket pengar. Våra takläggare är professionella och hantverksskickliga och vill alltid göra det bästa för dig som kund. Oavsett vilket skick ditt tak befinner sig i så kan vi hjälpa till med renoveringen eller bytet.

TAKBYTE I PRAKTIKEN . Man kommer långt med att tvätta taket med högtryck eller taktvättmedel för att ta bort mossa och alger. Efter en storm är det bra att åtgärda eventuella skarvar som har gått upp och att byta ut trasiga takpannor. Tar man god hand om taket förlänger man dess livslängd. Men oavsett vilka preventiva åtgärder man vidtar så kommer man till en punkt när det är dags att byta tak. BoVerket rekommenderar takbyte efter 25 år. Ett takbyte behöver inte bara bli en tråkig kostnad. Det får huset att se bättre ut och det höjer värdet och efter ROT-avdraget blir förmodligen kostnaden lägre än värdeökningen på huset. Dessutom är moderna takmaterial överlägsna de material som användes tidigare vilket ofta innebär en lägre mindre läckage och därmed energiförbrukning. Med ett nytt tak får du en helt annan slitstyrka och det är lättskött, miljövänligt och pålitligt. För din trygghet har du en och samma kontaktperson hos oss från början till slut. Den personen kan du hela tiden vända dig till med frågor och funderingar. Du är självklart välkommen att höra av dig även när projektet är avslutat.

Om att måla om taket.

MÅLA OM TAKET I STOCKHOLM. När taket börjar se ut som om det har sett sina bästa dagar finns det mycket man kan göra för att skapa ett fräschare intryck. Många tak lyfter med hjälp av en målning, vilket kostar mindre än en mer omfattande renovering. Taket ser ut som nytt, och när den nya målarfärgen är på plats lovar vi att både grannar och boende i fastigheten kommer vara imponerade av resultatet. Genom att måla om förlänger man livslängden på taket och ger det en nyrenoverad känsla. Vi hjälper till med takmålningar i hela Storstockholm och vänder oss både till privatpersoner, företag och fastighetsförvaltare.

SNYGGT, TRYGGT OCH NYMÅLAT. Innan vi doppar penseln i målarburken har vi säkerställt att takmålning är den bästa vägen framåt. Vi ser också så klart till att taket är rent innan vi grundar och målar så att resultatet håller. Under förarbetet fixar vi också små skavanker och när vi målat klart har takets livslängd förlängts med flera år Självklart har vi också lämnat en offert så att ni kan känna er trygga med att priset är bra. Dessutom tar vi oss an allt vi gör med ett stort engagemang, håller kontakten under arbetets gång och vi har många nöjda kunder.

Så går ett takbyte till

  1. Som en förberedelse går vi igenom besiktningsprotokollet tillsammans. För att säkerställa att du fattar rätt beslut gällande ditt tak frågar vi bland annat:Är det läge att tilläggsisolera? Är det aktuellt med ny färg eller nytt material?Behövs det i så fall bygglov? Om ett tyngre material önskas, håller i så fall stommen och är lutningen tillräcklig?Behöver säkerheten förstärkas på något sätt?
  2. Du får en offert från oss som ger dig en tydlig översikt av materialval samt kostnad efter ROT.
  3. När du godkänt offerten gör vi upp om alla detaljer kring utförande samt betalning.
  4. Byggställningar monteras, vi gör oss redo för leverans av material samt planerar
  1. Nu lyfts tak, hängrännor, stuprör och vindskivor av. Vi inspekterar det underliggande materialet för att säkerställa att allt är i god kondition. Om något måste bytas gör vi det snabbt och smidigt och lägger på ny papp. Vi arbetar snabbt för att säkerställa att taket blir tätt så snabbt som möjligt.
  2. Nya taket kommer på plats.
  3. Hängrännor, stuprör och anslutningsplåtar monteras och vi spikar upp målade vindskivor.
  4. Vi utför ett extra noggrant tätningsarbete runt genomföringar och skorstenar.
  5. Nu snyggar vi till på tomten och ser till att allt skräp och material forslas bort.
  6. Tillsammans med dig som kund gör vi en slutbesiktning som du får ett protokoll

Om att tvätta taket.

TVÄTTA TAKET I STOCKHOLM. Det spelar ingen roll vilken typ av tak du har. Vi kan snygga till allt från tegelpannor och papptak till plåttak och betongpannor. Dessutom ser vi alltid till att göra det på det mest miljövänliga sättet möjligt. Vilket medel vi använder beror på taket som ska tvättas och om taket klarar av det så högtryckstvättar vi det med hett vatten. När vi är klara är mossa, alger, smuts och skräp ett minne blott och taket blir både snyggare och säkrare.

Skräpet som samlas på taket inte bara ser trist ut, utan kan också skapa problem eftersom det binder fukt. Alger och mossa hindrar även snön från att ramla ner från taket. En bra taktvätt kan förlänga livet på taket inte minst då det minskar risken för fuktangrepp på läkt och takpapp. Fuktangrepp är besvärliga, och i vissa fall täcks de heller inte av försäkringen. Hör av dig till oss så kommer vi ut och berättar hur du kan skydda dig från fuktskador och förlänga livet på ditt tak.

Byta tak vintertid?

Man skulle kunna tro att man bara kan byta tak på sommarhalvåret, men det stämmer faktiskt inte. Och det blir varken dyrare eller svårare. Det spelar ingen roll att det är kallt, men precis som
på sommaren behöver det vara torrt väder. När taket sedan är på plats klarar det hur mycket regn som helst och snöstorm.

Välj rätt material till taket.

Det finns många olika moderna material att välja till sitt tak. När du ska välja material är givetvis priset en viktig faktor, men det gäller också att materialet och färgen passar med stilen på huset. För att göra ett val som passar din ekonomi och livsstil är det även bra att tänka på färgens hållbarhet samt ytbehandling. Som husägare påverkas du också av vilken typ av underhåll som krävs. Ta reda på hur väl materialet du väljer står emot mossa och alger samt frostsprängningar.

Beroende på vilket material du väljer så får du mellan 10 och 25 års garanti. Du hittar information om vilken garanti som gäller på tillverkarnas hemsidor eller via deras kundtjänst. Vi hjälper gärna till om du skulle hamna i en situation där du behöver reklamera. Självklart hjälper vi även till att byta ut till den reklamerade produkten. Du behöver sköta om ditt tak på rätt sätt för att säkerställa att alla garantier ska gälla. Skador som beror på bristande skötsel täcks inte av garantin. Vi hjälper dig gärna med tips kring hur du tar hand om ditt tak. Det är varken svårt eller särskilt tidskrävande.

Alla material som vi väljer håller högsta kvalitet och vi lovar dig det bästa priset. Vi erbjuder alltid fast pris så att du kan känna dig trygg med att du håller din budget. Det ska kännas bra i magen att anlita oss.

Bygglov. Om du planerar att byta färg eller material på taket kan det krävas bygglov. Vilka regler som gäller beror på var du bor. På somliga håll gäller även andra lokala regler som är bra att sätta sig in i innan man sätter igång.

Lutningen. I Sverige är det populärt med tegel eller betongpannor. Med tanke på vårt tuffa klimat är de ett naturligt val för många tack vare att de är mycket slitstarka. Däremot tål de inte långsam avrinning lika bra som exempelvis plåt, shingel eller papp. Om du har ett tak som inte lutar så mycket är det bättre att välja något av dessa alternativ.

Tyngden. Det är inte alls säkert att takstolarna klarar ett tyngre tak. Ta reda på vad just ditt tak klarar av innan du väljer att byta från plåt eller papp till ett tyngre material som tegelpannor. Bra att veta är också att betongpannor är tyngre än tegelpannor.

Lisana använder bara material av bästa kvalitet:

underlagspapp från Icopal och Mataki med 15 års garantiytlagspapp (tätskikt) från Katepal och Soprema takpannor från Monier och Bendersplåt från Plannja och Lindab

Om takbesiktning.

DAGS FÖR TAKBESIKTNING? Om det är dags att besikta taket hjälper vi gärna till. Vi vet av erfarenhet att många fastighetsägare inte vet i vilket skick deras tak befinner sig i och det kan både ställa till bekymmer och orsaka stora kostnader. Som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till att taket är i god kondition. Om man inte regelbundet ser över sitt tak så ökar risken för läckage och fuktskador samt olika typer av olyckor som halkolyckor och nedfallande föremål. Och risken blir förstås större i takt med att taket åldras. Oavsett hur taket mår är det bättre att veta hur det ligger till. Kunskap är nyckeln till bra beslut.

En professionell takbesiktning tar bara en timma och det ger dig en tydlig bild av takets skick och hur man bäst åtgärdar eventuella brister. Genom att upptäcka fel i tid blir det billigare att reparera. Vi hjälper gärna till med att tvätta, laga eller att lägga nytt tak. Dessa tjänster täcks av ROT-avdraget.

Du får koll på:
hur taket mårom det finns sprickor eller skadorom kritiska delar av taket utsatts för slitageom det finns problem med fuktom det finns en risk för olyckor.

TAKETS SKICK – SVART PÅ VITT. Om du har ett tak som är i gott skick så kan det vara bra att ha det på papper. En takbesiktning tar bara en timme och du får även med dig förslag och smarta tips på vettiga preventiva åtgärder. Precis som med allt annat är det bättre ekonomi i längden att åtgärda små problem än att låta dem växa sig stora. Här finns det mycket pengar att spara. Om taket

VÅR- OCH HÖSTSTÄDNING.Nocken. Titta efter så att allt ser bra ut vid nocken som är den delen av taket så får stå emot mest vad gäller väder och vind. Ligger pannor och plåtar rätt? Hur ser spikarna ut? Säkerställ att underlag och tätningar ser bra ut innan en trasig panna ersätts. Gavlarna. Vindskivorna utsätts för tuffa påfrestningar. De är dessutom tillverkade av trä och plåt som inte håller lika bra som takpannor. Ventilationen. Säkerställ att ventilationskanalerna är fria så att det inte riskerar att bildas fukt och mögel. Skorstenskjolen. Säkerställ att silikontätningen runt skorstenskjolen sitter som den ska. Hängrännorna. Här samlas löv och annat skräp och hindrar avrinningen. På sikt får det rännorna att svämma över vilket skadar fasaden. Säkerheten. Kompromissa inte när det gäller säkerhetsdetaljerna för taket. Stegar, räcken och bryggor måste vara i perfekt skick. Det är alltid du som husägare som är ansvarig när människor är uppe på ditt tak och jobbar eller står nedanför. Kontakta oss om du vill veta vilka säkerhetsregler som gäller för just ditt tak.
ÅRLIGT UNDERHÅLL.
Kontrollera om löv och skräp har blåst in under taktäckningen.Borsta eller spola bort mossa och alger från taket. De binder fukt och kan ställa till med olika typer av problem, som exempelvis
lisana
lisana
Rekommendera en vän och få 5,000 kr i Resekuponger på Ving.se när din vän skriver avtal med oss före 30 April 2019. Uppge koden: