Sök
  • Lisana skribent

Ett ljust hem - viktigt för Svenskars välmående

Uppdaterat: mar 17Åtta av tio menar att ljus i hemmet är viktigt för välmåendet. Ett ljust hem innebär också tekniska utmaningar särskilt för TV-underhållning.


Öppet och ljust är fortfarande den rådande trenden i våra svenska hem enligt en ny undersökning från Novus på uppdrag av Samsung. En öppen planlösning, mycket ljusinsläpp och stora fönster står högst upp på önskelistan när svenskarna letar bostad och hela åtta av tio (81%) menar att hur ljust man har i hemmet påverkar välmåendet.


Samtidigt visar undersökningen att ljus i vissa fall kan stå i konflikt med produkter och teknologi i hemmet, åtminstone vad gäller TV-tittande.

Att vi svenskar är ett ljustörstande folk råder det ingen tvekan om. Det återspeglas inte minst i hur vårt drömhem ser ut. Mycket naturligt ljus (49%), stora fönster (26%), öppen planlösning (37%) och stora rum (50%) är de saker som ligger i topp när man ska köpa ett nytt hem.


Kvinnorna verkar anse att ljus är ännu viktigare än männen där 85 procent anser att hur ljust hemmet är påverkar välmåendet. Motsvarande siffra för männen är 77 procent. Forskaren Federico Favero har de senaste 20 åren studerat flera aspekter av ljus.

– Det naturliga ljuset fungerar fortfarande som ett ramverk för vårt vardagliga liv. Att vi vill ha ljusa bostäder med mycket naturligt ljusinsläpp är därför inte alls så konstigt. Ljusa väggar reflekterar och bevarar ljuset vilket kan bidra till ökad inspiration, hälsa och till och med minska energiförbrukningen, säger Federico Favero, ljusforskare.


Utmaningar med underhållning i ett ljust hem När det gäller TV-tittande i hemmet så verkar det dock finnas en del utmaningar kopplat till just ljus. I undersökningen svarar totalt 78 procent att deras hem har mycket naturligt ljus från fönster. Samtidigt uppger 63 procent av de tillfrågade att ljus stör när de tittar på TV och 23 procent har till och med slutat se på TV för att ljuset stör. Trots att ljus är så viktigt för oss och vårt välmående så väljer 44 procent att dra ner persienner eller gardiner när dom ska titta på TV. Bland de som spelar TV-spel menar hela 61 procent att ljus gör det svårare att spela och 34 procent säger att de har misslyckats i ett spel på grund av just ljus.

Vanligaste inredningsstilen i svenska hem


Ljus inredning och mycket naturligt ljus från fönster 56 procent Ljus inredning och lite naturligt ljus från fönster 18 procent Mörk inredning och mycket naturligt ljus från fönster 22 procent Mörk inredning och lite naturligt ljus från fönster 4 procentDetta är viktigast när vi ska köpa ny bostad


Stora rum: 50 procent Mycket naturligt ljus: 49 procent Öppen planlösning: 37 procent Stora fönster: 26 procent Högt i tak: 25 procentOm undersökningen: Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2018 och baseras på svar från 1 113 respondenter i Sverige mellan 18-79 år.17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla