Renovering.

Klicka nedan för att läsa om de tjänster vi är experter och specialiserade på:

Planera

Hur förbereder man sig mig bäst inför badrumsrenoveringen.

En badrumsrenovering kan kännas lite grann som en lägenhetsinvasion. Det kom…

Läs vidare…

Spill kakel och klinker

Spill är de plattor eller delar av plattor som man av någon.

Ju fler plattor du behöver, desto mer spill blir det, särskilt i hörn och andra kantövergångar….

Läs vidare…

Att inreda ett badrum

Ett badrum måste vara både praktiskt och funktionellt.

Badrummet är kanske det rum som används mest i ett hem. Det ska vara praktiskt och funktionellt…

Läs vidare…

Planera

Hur förbereder man sig bäst inför badrumsrenoveringen.


Rita upp badrummet skalenligt, på papper eller i datorn. Rita därefter in de delar som du vill ska rymmas. Börja med drömmen och skala därefter bort så att badrummet blir ett praktsikt rum som det går att röra sig i. När själva renoveringen påbörjas är det bra om det inte råder några tveksamheter över valen. Planera för när badrumsrenoveringen ska göras. Det kan vara svårt att bo kvar hemma när arbetet pågår. Gör en kalkyl över alla kostnader så att priset inte skenar iväg. Tänk på att ett badrum kräver kompetenta hantverkare och att grundarbetet är en stor och viktig del av arbetet. Välj gärna hantverkare på rekommendation.

Vad är bra och vad kan bli bättre med nuvarande badrummet?

Man kanske vill frigöra yta, då kan en dusch vara ett alternativ istället för ett badkar. Hur ska badrummet användas?
Är det många familjemedlemmar som ska samsas i badrummet kan ett dubbeltvättställ vara bra.

Vad ska det vara för stil?

Med kulör och mönster kan du påverka upplevelsen av rummets form. Ljusa väggar och golv gör att rummet känns större. Mörka färger ger mer känsla av tyngd och slutenhet.

Hur mycket kan du göra själv?

River du ut den gamla inredningen själv sparar du en slant. Behöver du hjälp under själva planeringsstadiet, kontakta lisana för råd och tips.
Tänk på att försäkringsbolagen kräver att ett våtrum ska vara fackmannamässigt gjort efter gällande branschregler, för att full försäkringsersättning ska utgå.

När ska badrummet byggas och vara klart?

Om du anlitar hantverkare, sätt upp en realistisk tidsplan, försäkra dig om att ni har en deadline på pränt och vad som händer om den inte följs. Planera också för hur ni löser dusch och tvättning under tiden.

Ska badrummet innehålla tvättmaskin?

Ta med det i planeringsstadiet, så att golvbrunn och eluttag planeras in.

Vilken belysning ska det var?

Tänk på att ljuset ska fungera för såväl städning som sminkning och rakning. En god grundbelysning med dimmer för ett behagligt ljus vid en avslappnande dusch, kompletterat med spegelbelysning – gärna där ljuset kommer från sidorna för att slippa skuggor i ansiktet – är att rekommendera. Badrumsbelysning ska installeras
av en elektriker och vara IP-klassad. Och… för miljöns skull – använd lågenergilampor!

Hur mycket får det kosta?

Gör en budget!

Spill kakel och klinker

Så här räknar du ut hur mycket kakel du behöver och när du ska beställa det


I badrummet mäter ni bredden gånger höjden på den yta ni vill sätta badrumskakel. En grundregel när det kommer till kakel är att räkna med ett ungefärligt spill på 10 % av upmätt yta för måttanpassningar och beskärning av kakelplattor.
Om ni köper kaklet på egen hand är det en god idé att kontrollera samtliga kakelförpackningar för eventuella skador associerade med transport innan ni bokar tid med er hantverkare. Hantverkaren kommer att ta betalt för sin tid oavsett om han kan börja jobba eller inte.

Kakel tillverkas i “batchar” och varje batch får en unik färgsättning, därför är det en god idé att spara ett par plattor utifall att ni får skador på kaklet i efterhand. Om ni ska byta en enstaka platta i badrummet gäller följande “Våta utrymmen: Här måste man även säkerställa att ett nytt tätskikt blir korrekt applicerat om det följer med
den bortmejslade plattan samt att det nya får ett överlapp mot det befintliga tätskiktet i enlighet med tätskiktstillverkarens anvisningar. Detta är en komplicerad operation som inte alltid går att utföra. Det finns dock inget generellt förbud mot bryta och reparera ett tätskikt. Vi hänvisar till texten i den röda ruta på sid 3 i Branschreglerna BBV.
www.bkr.se/fragor-svar.aspx, 2013-06-11

Att inreda ett badrum

Så här räknar du ut hur mycket kakel du behöver och när du ska beställa det


Ett badrum är en stor investering som gärna får hålla länge. Det gäller kanske först och främst kvaliteten på inredning och uppbyggnad. Men det badrum vars design snabbt går ur tiden är också ett badrum som känns trist att vistas i. Gör det lätt att ändra designen. Alltför vidlyftiga färger och mönster är det lätt att tröttna på. Om badrummet då är svårt att göra om, blir badrummet inte alls den upplevelse som det är tänkt. En idé för den mer sparsamme badrumsrenoveraren är att skapa ett badrum som håller i längden. Det betyder i sig inte tråkigt, eller att det inte går att ta ut svängarna. Det behövs bara lite eftertanke vid möbleringen, så att den lättare kan göras om vid behov.

Fast inredning eller fristāende.

De allra flesta väljer att montera skåp och kommoder fast på väggarna. Men de som väljer att köpa in fristående kommoder, märker snart att det är lättare att byta ut dessa, och att flytta runt dem efter behag. Även badkaret kan vara fristående och stå på egna ben. Då kan det bytas ut när som, och ingen fackman behöver anlitas.

Kakel, klinker för ett lyxigt badrum.

En målad vägg kan enklare göras om än en kaklad eller en som är försedd med våtrumsmatta men får oftats inte samma värde. Det finns speciella färger som kan användas för väggarna i badrummet. Då kan också rummet, eller delar av det åtminstone, få en helt ny färg när den gamla börjar bli trist. Tänk också på att det går att måla om kakelplattor, om de mot förmodan upplevs som felaktiva i färgen. Det är dock omständligt och dyrt att måla om en stor kakelyta.

Inbyggt för lyx och utrymme

Hyllor som byggs in i väggen ger stora möjligheter att skapa just den atmosfär som passar för tillfället. Här kan färgerna på de föremål som placeras i hyllorna variera med årstiderna och med smaken. Enkelt och vackert.

Mönster och färger i tidlöst utseende

På väggar och golv är det smart att satsa på tidlösa mönster och färger. Om någon av delarna ska bytas ut, måste ofta hela våtutrymmet göras om. Det kostar mer än de smakar, om det ska ske bara för att du tröttnat på kaklets färg. Då går det enkelt att ändra utseendet på badrummet genom enkla investeringar i form av nya mattor och handdukar.

Duschvägg för högre värde

Ett duschdraperi kan enkelt bytas ut och är mycket billigt att köpa in. Här går det verkligen att satsa på ett roligt mönster, som ger en härlig färgklick i badrummet. Byt när det gamla mönstret går ur tiden, eller växla mellan flera olika allt efter humör.

Tänk på

Det går att byta ut delar av badrumsporslinet för den som tröttnar på sitt gamla badrum men inte har råd eller ork att bygga om hela rummet. Ny tvättställsblandare och badkarsblandare kan också göra sitt, liksom en ny bänkskiva under handfatet.

5.0

star 154 recensioner
User Img
2018-05-09 12:52

Pernilla W

star

Att renovera vårt badrum genom att anlita Lisana var en positiv upplevelse genom hela processen. Dessutom mycket prisvärt. Det började ...Läs mer

User Img
2018-05-02 16:51

Heidi H

star

Vi anlitade Lisana för att renovera våra två badrum. Jobbet utfördes enligt tidtabell, professionellt och snyggt. Platschefen ...Läs mer

User Img
2018-04-29 16:28

Samir B

star

Jag valde Lisana för att renovera mitt badrum och jag blev jätte nöjd med resultatet. Allt gick fort och smidigt, skulle rekommendera...Läs mer

50 Pågående projekt

Meddelande

Vi återkommer inom 48h